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Cenvat Credit on Accrual basis  

 
 

 
 

It is said that Excise is painful to understand 
But, when in business, you have to 

 

 

Members have been asking us,  

Accrual of service tax credit is now allowed or not ? Answer is YES 
And members wanted some proof. So, there is the proof. And its simple language translation 
 

Background  ? 
Last month in this Union Budget 2011, the Govt Declared that the Service providers shall have to 
pay the “service tax” to the Government on the “accrual basis”. 

 
So, logical Question was  
“Will the Manufacturer get Cenvat on accrual basis ?” Answer is YES 
How, let us read the next 2 pages 
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Source : Notification No. 13/2011-Central Excise (N.T.) Dated the 31

st
 March, 2011 

 
1.  (1) These rules may be called the CENVAT Credit (Third Amendment) Rules, 2011.  
     (2) They shall come into force on the 1st day of April, 2011.  
 
2. In the CENVAT Credit Rules, 2004 (hereinafter referred to as the “said rules”) in rule 4, for sub-rule 7, 
the following sub-rule shall be substituted, namely:-  
 

 
 

Question : When will I get the Cenvat Credit  ? 
Answer 
‘(7) The CENVAT credit in respect of input service shall be allowed, on or after the day on which the 
invoice, bill or, as the case may be, challan referred to in rule 9 is received: 

 
>>> Great News   
 
 
Now the law is same , for “service tax,  
 
as always was in case of taking Modvat/Cenvat of  CST, Local Sales Tax/VAT and in 
Excise Duty on inputs. 
 

 
 

 
 

Question : What if I don’t pay the vendor for his services  ? 
Government is not so “naive”. 
Law has clarified that 
If you don’t pay within 3 months, you have to reverse that cenvat credit taken 
on “bill accrual basis”. 
 
So, if you don’t pay your Telephone bill later on, you have to reverse the 
modvat taken.  Similarly, if you don’t pay for the Heat Treatment charges to 
your job worker, or Audit fees to your CA, or fees to your Interior Decorator 
etc ……  you have to reverse the credit 

 
 
Source : “…….Provided further that in case the payment of the value of input service and the service tax paid or payable as 

indicated in the invoice, bill or, as the case may be, challan referred to in rule 9, is not made within three months of the date of the 
invoice, bill or, as the case may be, challan, the manufacturer or the service provider who has taken credit on such input service, shall 
pay an amount equal to the CENVAT credit availed on such input service ……………..” 
 
 

 

What if I Raise a Debit note on the Vendor later on  ? 
Government knew you could try this. So, the Law has clarified that 

 
If you demand , or , get a Refund later on, you have to reverse that cenvat 
credit already taken on “bill accrual basis”. 
 
Source : “…….Provided also that if any payment or part thereof, made towards an input service is 

refunded or a credit note is received by the manufacturer or the service provider who has taken credit on 
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such input service, he shall pay an amount equal to the CENVAT credit availed in respect of the amount so refunded or 
credited……………..” 
 
 

 
 

What about the Bills dated prior to 31.3.2011 ? 
That is simple. 
Old bills, continue as per old laws. 
 
Means 
You will get MODVAT credit on those old bills, only on payment basis.   
(simple . …. Isn’t it !!!! ) 
 
Source :“……Provided also that CENVAT credit in respect of an invoice, bill or, as the case may be, 

challan referred to in rule 9, issued before the 1st day of April, 2011 shall be allowed, on or after the 
day on which payment is made of the value of input service and the service tax paid or payable as 
indicated in invoice, bill or, as the case may be, challan referred to in rule 9……………..” 

 
 
 

 
 

What if I don’t follow these rules ? 
That is a real simple answer. 
 
Means 
You will have to pay back the excess credit taken. 
Plus interest + penalties, if any.  
 
And one thing more. If you are a regular offender you can be 
assured of imprisonment between 6 months to 3 years. 
  

 
 
 
 
. 
 

 
Just a reminder 
 

 
1. Service tax Returns – Late Filing Penalty 

a. Till now the late fee (penalty) was only upto Rs 2000. Now the “Late filing fee limit” 

increased 1000% � to Rs 20000 

b. The rate of interest on delay now increased  to 18% p.a. 
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For queries, suggestions and feedback , you can e-mail us at : 
 

Sangeet Kumar Gupta 

FCA, ICWA, PGDMM, B.Com(Hons) 
Honorary Consultant, 
Faridabad Small Industries Association 
93126-08426 
skgupta@mlgassociates.org 
Camp Off : SCF no 70, Sector-16A Market, Faridabad 
FSIA Off : FSIA Park, Opp. Plot No.23, Sector- 
24,Faridabad- 121005 

 
Subscription 
Please send your details, and request e-mail to fsiaindia@gmail.com or skgupta@finsys.in  
for Discontinuation of this E-mail 
To discontinue receipt of e-mails from the author, please reply mentioning "Discontinue" in the Subject. 
Notes & disclaimer 
For private circulation. Intended for recipient only. This is only for personal information of the members.  Based on information & 
interpretations available as on Saturday, April 16, 2011, 00:32:54 am .  Please contact your Consultant / Chartered Accountant / 
counsel for his  final opinion, if deemed fit. 
 

 
 

Advt. :  Many Successful businesses are controlling their Business operations, Accounts, Purchase, Sales, Complaints, Collections, 
Taxation, Production, QA, ISO-9000/ ISO-14001 and TS-16949 processes on the Finsys ERP packages © Finsys Infotech Limited 

1992-2011. 
 

 

ERP Implementations, makes your Company Healthy, Wealthy and Wise. 
Log on to www.finsys.co.in, to know “How ?” 

 


